Agrume ili citrusno voće predstavljaju razne voćke koje sve redom pripadaju rodu Citrus. Agrumi se odlikuju kiselkastom srži ili pulpom, a boja varira od narančaste do svijetložute. Jedna se voćka može sastojati od 5-12 režnjeva, u kojima se obično nalaze sjemenke, ali su se danas uspjele uzgojiti i vrste bez velikih, vidljivih sjemenki.
Bijela, spužvasta opnica koja prekriva režnjiće citrusne voćke, ugljikohidratnog je sastava i predstavlja biljna vlakna koja se u vodi tope i bubre, to su biljna vlakna nazivaju se još i pektinska vlakna. Zapravo nije poželjno guliti bijelu, spužvastu kožicu s režnjića citrusnog voća nego se i taj dio voća ubraja u nutritivno vrijedne tvari i mora se jesti. U toj se ovojnici nalaze i tvari koje posjeduju zaštitnu ulogu u našem organizmu. Nazivamo ih flavonoidima, a smatraju se korisnim spojevima koji sprječavaju oksidativne procese u stanici.

Vanjska kora citrusnog voća je aromatična i sadrži mnoštvo sitnih “žlijezdica” prepunih esencijalnim aromatičnim uljem iz koje nastaju eterična ulja mandarine, klementine, limuna, grejpa…
Uz vitamin C, citrusno voće dobar je izvor minerala i njihovih soli, te narančastog biljnog pigmenta iz skupine karotenoida koji predstavljau molekule slične vitaminu A.
Ako se pak koristi citrusno voće kao cjelovita namirnica, organske kiseline sadržane u plodovima voćki (najviše limunska i vinska), smanjuju svojim djelovanjem kiselost mokraće i na taj način umanjuju mogućnost taloženja kristala mokraćne ili urične kiseline u bubrezima i mokraćnim putovima. Agrumi se i preporučuju osobama koje boluju od bubrežnih kamenaca, imaju problema s povećanom koncentracijom mokraćne kiseline u krvi, a i dijabetičarima jer su to namirnice vrlo efikasne u suzbijanju metaboličke acidoze.

U samoj srži ovog voća sadržane su i značajne količine minerala kalija.
Mandarine su najslađe citrusno voće. Sadrže dvostruko više šećera od naranči, a čak devet puta više od limuna.

Mandarine sadrže i najviše narančastog pigmenta: beta-kriptoksantina, tvari koja posjeduje antioksidacijska svojstva i djelovanje slično vitaminu A.
Karotenoidi iz mandarina su prekursori vitamina A, što znači da tek nakon probavljanja stvaraju u organizmu taj vitamin.
Osim u mandarinama nalaze se u svom narančastom voću i povrću, ali sada je sezona mandarina, pa navalite slobodno, dobro vam čine svakako.

Pazite na sebe, jer nitko drugi neće.

Monika

AROMARICAMonika Antolović   
fitoaromaterapeut
m:  091/7944880
w:  www.aromarica.hr
e:  aromaricavg@gmail.com
a:  Šetalište Franje Lučića 3,10410 Velika Gorica