Jednom kad sve države članice izglasaju da je Hrvatska spremna priključiti se Schengenu, putnici iz Hrvatske više neće čekati na granicama sa Slovenijom i Mađarskom.

S druge strane, postat ćemo vanjska granica šengenske zone s čak 1400 kilometara granice sa zemljama izvan Schengena, što znači i jače nadzore na granici sa Srbijom i BiH.. piše Dnevnik.hr.

Na granicama se stanje nije promijenilo nakon što je Europska komisija potvrdila da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za ulazak u Schengen, no uskoro hoće. Naime, građani će preko granice moći bez osobnih dokumenata, a to će najviše značiti stanovništvu u pograničnom području.

Ulaskom i boravkom u području šengenske zone granice više ne vrijede ni u jednoj državi članici Schengena. Tako bi velike gužve na granici sa Slovenijom u ljetnim mjesecima i sezoni skijanja trebale postati povijest.

U šengenskom prostoru trenutačno je 26 zemalja, od kojih su 22 članice Europske unije i još četiri pridružene: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Ujedinjeno Kraljevstvo i Republika Irska imaju posebne statuse, a dopuštenje za pristupanje čekaju Cipar, Bugarska, Rumunjska i Hrvatska.

Osim slobodnog kretanja osoba, Schengen donosi i slobodno kretanje robe, čemu se posebno vesele gospodarstvenici. Naime, više ne bi trebalo biti gužvi na granici sa Slovenijom i Mađarskom, no zato bi se gužve mogle dodatno stvoriti na granici sa Srbijom i BiH jer će Hrvatska postati vanjska granica Europe.

Datum pristupanja još nije poznat. Ovisit će o tome kada će sve države članice Hrvatskoj dati suglasnost.

Rumunjska i Bugarska čekaju je već osam godina.

“U jedno razumno vrijeme, vjerojatno kad Nijemci preuzmu predsjedanje”, rekao je ministar vanjskih poslova Goran Radman.

To će se dogoditi u drugoj polovici iduće godine. No planove bi Vladi mogla poremetiti Slovenija, koja već najavljuje da će nas blokirati zbog neriješenih graničnih pitanja, piše Dnevnik.hr.(Poslovni.hr)