Šetalište Franje Lučića bogatije je za novootvoreni prostor široke ponude eteričnih ulja, biljnih ulja te biljnih ekstrakata – Aromarica . Bili smo tamo i razgovarali s vlasnicom, Monikom Antolović te iz prve ruke saznali što sve od asortimana tamo možete pronaći.

Monika se aromaterapijom bavi već nekoliko godina, a strast prema istom kao i želju za otvaranjem vlastitog biznisa stekla je radeći za Terra Organicu, dućan s velikim izborom eteričnih ulja, biljnih ulja i hidrolata, kao i ponudom prirodne i organske kozmetike, LCHF namirnica, superhrane i prirodnih dodataka prehrani na bazi ljekovitog bilja i algi. Uz brojne edukacije, posebice one kod magistra farmacije i medicinske biokemije Stribora Markovića, stekla je zvanje certificiranog fitoaromaterapeuta.

Što je fitoaromaterapija?

Fitoterapija je medicinska disciplina koja kao izvor ljekovitih tvari koje utječu na ljudski organizam koristi upravo biljke. Ljekovite biljke u nativnom obliku sadrže farmakološki aktivne tvari koje imaju funkciju očuvanja i održavanja zdravlja, prevencije bolesti i liječenja bolesti. Kao glavni alat ističu se eterična ulja, biljna ulja te biljne iscrpine koje mogu biti u tekućem obliku ili kao suhi ekstrakti.

Razni šamponi na bazi kamilice, oraha, koprive, argana dio su bogate ponude za njegu, no zakinuti nisu ni muškarci pa tako u dućanu mogu također pronaći razne parfeme, šampone, sapune te preparate za njegu poslije brijanja.

Ponudu čine samo organski proizvodi, a na policama možete pronaći i razne artikle namijenjenje za kućne ljubimce poput šampona, sprejeva za lakše raščešljavanje dlake kao i balzame za njegu i zaštitu njuškica.

Eterična ulja

Posebnu efikasnost eterična ulja pokazuju kod problema s alergijama kao i dišnim tegobama. Eterična ulja ravensare jedno je od najpotentnijih antivirusnih eteričnih ulja. U vrijeme gripe može se koristiti kao prevencija, kao i kod ostalih oboljenja uzrokovanih virusima. Kako nam priča Monika, majke ga često koriste u situacijama kad mališani odlaze na razne proslave rođendana ili čak u vrtić – mjesta s velikim brojem klinaca od kojih je netko prehlađen, a vrlo jednostavnom primjenom od svega nekoliko kapljica na potiljak, preventiramo mogućnost prenosa virusa.

Eterična ulja možemo koristiti na nekoliko načina: dermalno, oralno, rektalno, vaginalno ili inhalacijski. Ponuda difuzera je doista raznolika, a u Aromarici možete pronaći ultrazvučni difuzer koji je vrlo jednostavan za korištenje. Posebnost je raspršivanje mikročestica hladnog ulja. Pojašnjava nam Monika, eterična ulja se ne smiju zagrijavati zbog raspadanja molekula čime se uništava njihov ljekovit učinak.

Osim difuzera posebnu pozornost privukla je himalajska lampa lijepe boje i ugodne svjetlosti te iznimno ljekovitog djelovanje na osobe koje borave uz nju. Himalajska lampa uklanja loše tvari iz zraka poput alergena i plijesni. Upravo zbog toga što pročišćava zrak, ova lampa smanjuje koncentraciju alergena u prostoru. Smanjuje elektromagnetsku radijaciju – pozitivne ione koji su loši za naš organizam otpuštaju mobilni telefoni, računala i televizori.

Himalajska sol čak se koristi u inhalatorima koji ublažavaju napadaje astme i olakšava disanje. Upravo jer smanjuje elektromagnetsku radijaciju, ova lampa pomaže vam bolje se koncentrirati na rad za računalom ili u okruženju s puno elektroničke opreme. Ugodno i toplo svjetlo himalajske lampe umiruje organizam i priprema ga za san. Smanjuje anksioznost i potiče dobro raspoloženje – topla boja svjetlosti i negativni ioni koje lampa otpušta podižu raspoloženje i razinu energije tijekom dana.

Biljni ekstrakti

Ljekarnički program terapijskog učinka obiluje raznim vrstama, tako na policama možete pronaći ginko, cimicifugu, damianu, maslinu, glog, maslačak, čičak, dimnjaču, vražju kanđu, artičoku, piskavicu, češnjak komplex, borovnicu i crni ribizl, tetiviku, brezu, preslicu. Nerval kompleks kombinacija je pasiflore, rodiole i šafrana. Rodiola je poznata po blagotvornom djelovanju na organizam, a istraživanja pokazuju djelovanje na simptome stresa, umora, fizičkog i psihičkog napora. Također pozitivno utječe na koncentraciju i pamćenje. Pasiflora se uobičajeno koristi kod nervoze, nesanice, anksioznih stanja i tjeskobe. Šafran je najviše ispitan kod depresije. Uz antidepresivni, posjeduje i neuroprotektivni učinak.

Rješenje protiv gripe!

Minusgrip sadrži nar i crnu bazgu. Proizvod je dizajniran za jačanje prirodnog obrambenog organizma za ljude koji su osjetljivi na temperaturne promjene godišnjih doba, djeca ili starije osobe. Također, ako je već prekasno za pomoć u borbi protiv infekcija, smanjiti će trajanje i intenzitet prehlade i gripe.

Kako nam je otkrila Monika, u planu je održavanje raznih radionica za građanstvo.  Njen cilj je na jednom mjestu ponuditi kvalitetne savjete i edukaciju, kao i eterična te biljna ulja beskompromisne kvalitete potrebna za ozbiljan aromaterapijski rad. Svakako ju posjetite u njenom dućanu i recite ‘da’ prirodi.

Autor teksta: Romana Šimek
Fotografije: Romana Šimek
Izvor: https://www.vgdanas.hr