U prigodnom obraćanju na završetku 304. Sinjske alke predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu Sinj, koju je preuzeo predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

U svom govoru predsjednica je poručila kako se i ove godine s osobitim zadovoljstvom odazvala na svečanost 304. Sinjske alke koja se podudarila s 24. obljetnicom početka vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’.

Iako ta dva događaja dijeli dvjesto osamdeset godina, povezuje ih isti duh: duh domoljublja hrvatskoga naroda i viteštva hrvatskih vojnika, kazala je predsjednica, dodavši kako je Alka veličanstven simbol tih vrijednosti.

‘Slavna bitka iz 1715. godine nije bila prva ni posljednja bitka hrvatskoga naroda za opstojnost i slobodu. Uspomena na nju kroz Alku sažela je sve naše etičke vrijednosti i duhovne vrline’, istaknula je predsjednica Grabar Kitarović.

Predsjednica RH kazala je tom prigodom kako je prvi predsjednik Franjo Tuđman isticao kako se u svetoj dužnosti obrane domovine hrvatski narod uvijek spremno odazivao s vjerom u Božju pomoć, dodavši kako je izraz toga pouzdanja bila i vjera u Gospin zagovor, koju ovdje s ponosom nazivamo Gospom Sinjskom.

Ova povelja Republike Hrvatske simboličan je izraz takvoga priznanja, rekla je hrvatska predsjednica zahvalivši alkarskim vitezovima i momcima te svim dionicima velebne svečanosti koji iz godine u godine vjerno čuvaju jedinstvenu baštinu Hrvata.

Hrvatska predsjednica naglasila je kako se država Sinjskoj alci treba zahvaliti i trajnom skrbi kako bi se omogućila puna sigurnost organizaciji ove najstarije neprekinute hrvatske kulturno-povijesne manifestacije, koja na najljepši način čuva duhovne vrijednosti na kojima želimo graditi budućnost.

Uz čestitke slavodobitniku Frani Ivkoviću i njegovom alkarskom momku Mariju Blajiću, kojima je uručila prigodne darove, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako da je najveća poruka Alke da se za Hrvatsku vrijedi boriti, kako je za nju bilo vrijedno umrijeti, ali je isto tako vrijedno živjeti za nju.

Podsjetimo, Povelja Republike Hrvatske je priznanje Republike Hrvatske ustanovljeno Zakonom o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske. Dodjeljuje se međunarodnim organizacijama, pravnim osobama, stranim državnicima te hrvatskim i stranim državljanima za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republik Hrvatske te za doprinos znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku Republike Hrvatske. Dodjeljuje ju Predsjednik-Predsjednica Republike Hrvatske na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske.