Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović u izbornoj ‘utrci’ pobijedio je Kolindu Grabar-Kitarović u drugom krugu izbora, koji su održani u nedjelju, 05. siječnja.

Za Milanovića je glasalo milijun, 34 tisuće i 389 birača, a za Kolindu Grabar-Kitarović 929 tisuća i 448 što u postocima iznosi 52,70 naprema 47,30 posto.

U svom govoru u zagrebačkoj tvornici novi Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da će se truditi biti uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje. ‘Davat ću prijedloge i vjerujem da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali. Ovih 4 milijuna, koliko nas ima, traži svoje mjesto pod suncem, mjesto u Europi koja je usprkos svim problemima najbolje mjesto za život, projekt u kojem Hrvatska mora naći svoje mjesto i interes’, rekao je novi predsjednik Republike.

Najavio je i kako će surađivati sa svakim tko bude vodio ovu zemlju. ‘Neće biti spletki, tajnih dealova ni poslova. Za mene će sve stranke biti iste, jer mi smo parlamentarna demokracija. Sve drugo je put u tiraniju i samovolju, a predsjednik tome mora biti brana.’, rekao je Zoran Milanović u obraćanju svojim glasačima.