Pokretanje vlastitog poslovanja zahtjevan je pothvat, ali može biti i izuzetno isplativo. Svejedno, prije nego se upustite u privatno poduzetništvo postoji nekoliko stvari koje svakako morate detaljno analizirati.

Biti nečiji zaposlenik daje vam određenu sigurnost, no financijski najčešće nije isplativo. Baš zbog toga sve se više ljudi u Hrvatskoj odlučuje otvoriti vlastitu tvrtku i tako tražiti vlastiti put do zarade, bez pomaganja drugima da se obogate.

U našoj zemlji posljednjih godina birokracija oko otvaranja tvrtke ili obrta značajno je olakšana, a postoje i različite zanimljive opcije plaćanja poreza, od onog paušalnog do poreza povezanog s vašom godišnjom zaradom.

No, prije nego se uopće upustite u poduzetničku avanturu obavezno provjerite isplati li se uopće pokrenuti vaš posao. U tu svrhu izdvajamo pet faktora koje morate uzeti u obzir, prije nego što se odlučiti započeti svoje poslovanje.

Potražnja za onim što nudite

Lijepo je baviti se u životu onim što volite, no ako nema potražnje za vašim proizvodima ili uslugama, nećete uspjeti pokriti niti redovite mjesečne izdatke vaše tvrtke.

Zato prvo morate provjeriti postoji li uopće potreba na tržištu za onim što nudite. Ako se radi o nekoj vrlo traženoj usluzi ili proizvodu, tada svakako vrijedi osmisliti poslovni plan i započeti s radom. 

U Hrvatskoj trenutno postoje brojne djelatnosti u kojima ima prostora za dolazak do profita. Ne radi se samo o kockarnicama i online kladionicama, već i o brojnim drugima uslugama, vezanima uz marketing, turizam, informatiku, arhitekturu i mnogo toga drugog. Potražnja za različitim korisnim proizvodima također će uvijek postojati. Ako ste pronašli svoju nišu, vrlo traženu u našoj zemlji ili globalno, svakako ima smisla pokrenuti nešto svoje.

Troškovi otvaranja poslovanja

Svaka čast unosnoj djelatnosti, no ako od vas traži novac koji trenutno nemate kako biste započeli s poslovanjem, teško da ćete uspjeti pokrenuti svoj biznis.

Pa tako recimo sportske kladionice zaista obećavaju veliku zaradu, no traže od vas početni kapital u milijunima eura, kao i plaćanje godišnje licence od 400 tisuća eura, kako biste uopće mogli raditi na Internetu.

S druge strane, neke uslužne djelatnosti od vas traže samo da imate ispravan laptop i siguran pristup Internetu, kako biste isporučili svoju uslugu. Drugim riječima, svakako uzmite u obzir ulaganja na samom početku poslovanja i zatim odlučite imate li potrebna sredstva da uđete na tržište. Dizanje kredita jedna je od opcija koju imate na raspolaganju u slučaju da vam nedostaje sredstava, no tu posebno budite oprezni i dobro ispitajte dugoročnu isplativost onog čime ćete se baviti.

Zakonska regulativa

Prije nego što krenete sa skupljanjem papira za otvaranje tvrtke, obavezno provjerite zakonsku regulativu unutar koje se odvija djelatnost kojom se želite baviti.

Zakon može ići na ruku načinu na koji namjeravate voditi svoj obrt ili kompaniju, no može vam i ozbiljno zakomplicirati život. Svakako treba provjeriti postoji li potreba za fiskalizacijom i licenciranjem te kako se plaća porez. Postoje uvijek i dodatni nameti koje također vrijedi detaljno istražiti. 

Ako je zakonska regulativa podnošljiva i daje vam priliku doći do profita, tada ima smisla nastaviti s planiranjem poslovanja. U slučaju da je izuzetno komplicirana pa čak i nepravedna, bolje je od svega odustati i prije nego što započnete s radom.

Konkurencija na tržištu

Postojanje potražnje za uslugom ili proizvodom koje nudite nije jedini faktor koji određuje potencijalnu uspješnost vašeg poslovanja.

Naime, mnogo toga ovisi i o konkurenciji. Ako je ona izuzetno moćna i ima mnogo iskustva u poslovanju na tržištu, tada vam neće biti lako pronaći vlastite klijente, odnosno kupce. U slučaju pak da druge tvrtke koje se bave istom djelatnošću pokazuju slabosti, tada svakako vrijedi potražiti vlastiti profit. 

Ako imate poslovni plan koji je inovativan i odvaja vas od konkurencije, a da se pritom ipak držite nekih prokušanih postulata uspješnog poslovanja, tada svakako imate ono što je potrebno za uspjeh na tržištu. Naravno, ako je potencijalnih kupaca toliko da ima mjesta za brojne različite tvrtke, to vam dodatno olakšava pokretanje poslovanja. 

Predviđanja za budućnost

Za kraj, morate uzeti u obzir i ono što bi se moglo dogoditi u budućnosti. Naime, ako trenutno vlada velika potražnja za nekom uslugom ili proizvodom, to ne znači da će tako biti i za dvije godine.

Zato svakako pokušajte analizirati trendove i doći do zaključka isplati li se dugoročno baviti nekom djelatnošću. No, čak i ako su predviđanja dobra, nužno je napraviti i “plan B”, odnosno smisliti alternativni put kojim možete krenuti u slučaju da vaše poslovanje s vremenom počne davati rezultate lošije od očekivanja.

U svakom slučaju, pokretanje vlastitog poslovanja uzbudljiva je avantura, a uspjeh u velikoj mjeri ovisi upravo o temeljima na kojima ste postavili svoju tvrtku, kao i o tome kako ćete se prilagoditi izazovima koji će se konstantno javljati na tržištu.