Kad se probudite, zadnje što želite je započeti dan ustajanjem iz toplog kreveta spustivši noge na hladan pod. Lijep i dobro odabran tepih unijet će malo topline u vaše jutro i dašak elegancije u vašu spavaću sobu, bez obzira na to da li uređujete mali jednosobni stan ili luksuznu vilu za odmor. Ali nakon što ste pronašli savršeni tepih, znate li kako ga pravilno postaviti ispod kreveta? 

Postoje tri načina za pozicioniranja tepiha ispod kreveta:

  1. Postavite krevet i noćne ormariće na tepih
  2. Postavite tepih ispod dvije trećine kreveta s razmakom između tepiha i noćnih ormarića 
  3. Postavite tepih ispod donje trećine kreveta

 

Prilikom odabira pravog tepiha najvažnije je izmjeriti ga. Veličina vašeg kreveta i vaših noćnih ormarića drastično utječe na odabir veličine tepiha, no najvažniji faktor je raspored namještaja u vašoj spavaćoj sobi.

Raspored spavaće sobe

Evo tri načina na koje se tepih može postaviti ispod kreveta: 

 Sve na tepihu

Ovo je najbolja opcija ako želite veliki tepih. Sav namještaj, uključujući krevet, noćne ormariće i klupu ili otoman, trebao bi biti na vrhu tepiha. Od ruba kreveta mora biti najmanje 25 cm do ruba tepiha, ili čak i više ako imate mogućnost za to.
Imajte na umu da je ovo savršena kombinacija za veliku sobu jer bi mala soba mogla izgledati prenatrpano s ogromnim tepihom.

 

Dvije trećine tepiha ispod kreveta

Odaberete li ovaj raspored, dvije trećine kreveta bit će smješteni na prostirci – gornje noge kreveta i noćni ormarići neće. U ovom slučaju trebao bi postojati razmak od 25 cm između tepiha i noćnih ormarića, a između ruba kreveta i ruba tepiha trebao bi biti još najmanje 25 cm tepiha. 

 

Jedna trećina tepiha ispod kreveta

Kada odlučite postaviti prostirku na ovaj način, na njoj bi se trebala nalaziti samo donja trećina kreveta. Imajte na umu da sa sve tri strane kreveta treba biti vidljivo najmanje 25 cm tepiha.

 

Osim rasporeda namještaja u sobi, imajte na umu i njezinu veličinu – što je soba veća, to bi i tepih trebao biti veći. Na taj način se vaš pomno odabrani tepih neće vizualno izgubiti u prostoru, a i dalje može biti statement komad. 

 

Veličina tepiha može utjecati i na to da vaša soba vizualno djeluje manja ili veća – ako odaberete tepih koji je premali za prostor, soba bi mogla djelovati kao da joj nedostaje topline ili kao da ne nudi osjećaj prostorije stvorene za odmor kakav bi spavaća soba trebala imati. 

 

S druge strane, s vizualnog stajališta, nemojte se voditi principal veće je bolje – odaberite tepih koji se ne proteže od zida do zida jer to može učiniti da soba izgleda premala i pretrpana.
Odabir pravog tepiha za vašu spavaću sobu vrlo je važan faktor – pravi tepih može unijeti toplinu u vašu sobu, kako stvarnu tako i vizualnu te može učiniti vaše utočište od svakodnevnog života još ugodnijim. 

 

Kako biste odabrali pravi tepih za svoju spavaću sobu, bitno je samo se pridržavati pravila o veličini i rasporedu same sobe i namještaja u njoj – premali će se tepih izgubiti u prostoru, a prevelik će učiniti da soba izgleda kao skladište. I zapamtite, lijepi tepih također može biti i oblik umjetnosti, jednako kao i slika na zidu, stoga se pobrinite da uvijek bude vidljiv!