Postoje stvari za koje svi znaju da su važne za zdravlje djeteta. Zdrava prehrana, fizička aktivnost, mentalne vježbe i slično svi imaju ulogu u zdravlju djeteta mlađe ili starije dobi. Međutim, isto vrijedi i za odrasle ljude – zapravo se može primijeniti na sve. S druge strane, neke su navike specifične za održavanje zdravlja djece i mogu uvelike doprinijeti njihovom općem blagostanju.

Djeca u mladoj dobi prolaze kroz dug niz razvojnih procesa u kojima moraju razviti različite vještine. Aktivnosti koje im pri tome pomažu izrazito su korisne u ranoj dobi. Također, brigom o zdravlju u mladoj dobi, povećavate zdravlje u starijoj dobi. Koje će vam točno navike pomoći u tome otkrijte u nastavku teksta.

 

Verbalne igre i igre fine motorike

 

Jedna od vrlo dobrih navika koje je korisno uvesti u svakodnevnu rutinu su klasične igre koje ne zahtijevaju posebne igračke. Mnoge od njih svima su poznate iz djetinjstva – pokvareni telefon, igre pamćenja, pogađanje osoba i pojmova… Svaka od tih klasičnih igara ima svoje prednosti i vježba određeni aspekt djeteta. Neke su odlične za kognitivni razvoj, dok su druge idealne za razvijanje fine motorike – sve ono što djeca tek prolaze. Prednost za roditelje je što ne zahtijevaju nikakve pomagala pa ih možete igrati u raznim uvjetima i bez ograničenja. Idealne su za dosadne vožnje ili mrske odlaske doktoru, a pritom potiču pravilan razvoj djeteta. Ove se igre mogu prilagoditi uzrastu, no na kraju dana, svi uživaju u njima, od mlađe do starije djece.

Igračke od kvalitetnih materijala

 

Igračke s kojima djeca dolaze u dodir moraju biti izrađene od visokokvalitetnih materijala. I sami znate da mala djeca sve na što naiđu uzimaju u ruke i stavljaju u usta – nemoguće je spriječiti da dijete nikad ne stavi igračku u usta. Zato je važno izabrati igračke za djecu koje ne sadrže štetne materijale koji bi mogli otpuštati čestice ako završe u djetetovim ustima. Igračke za malu djecu najbolje je tretirati kao pribor za jelo. Ulaganjem u kvalitetne igračke u ranoj dobi, osigurat ćete zdravlje djeteta u kasnijoj dobi i nećete ga morati prekidati u igri i istraživanju.

 

Briga za kožu

 

Svima je jasno da dječja koža ne zahtijeva njegu poput odrasle kože te da može biti i štetno koristiti kreme za odrasle u mlađoj dobi. Štoviše, njega za tijelo djeteta vrlo je specifična, stoga njihovoj koži često neće pomoći ni oni proizvodi koji se smatraju univerzalnima, već je potrebno koristiti proizvode specijalizirane za kožu djece.

Ovakvi proizvodi u pravilu su namijenjeni njezi kože nadražene od pelena ili kože koja se ljuska što je česta pojava kod mlađe djece. Također, korisne su ulja i kreme za masažu koje se preporučuju u prvim mjesecima bebinog života. Pritom se radi o dermatološki ispitanim, nježnim proizvodima namijenjenim za netaknutu barijeru dječje kože. Važno je da sastojci ovih proizvoda budu visokokvalitetni i malobrojni, te da ne sadrže intenzivne mirise. Njegom dječje kože možete olakšati bol ili svrbež najmlađima koji se prije nisu susreli s takvim problemima.