Originalni naslov filma: Ferrari
Godina izlaska: 2023.
Trajanje: 2h10′
Zemlja porijekla: SAD, UK, Italija, Kina
Režija: Michael Mann

Ravno osam godina se iščekivao novi film jednog od najinovatnivnijih i najutjecajnijih američkih režisera, Michaela Manna. Osim što je bio izvršni producent sjajnog “Ford v Ferrari“, filma iz 2019. godine te istu ulogu imao u seriji “Tokyo Vice” iz 2022., Mann nije snimio film od katastrofalnog “Blackhat“. Nažalost, iako “Ferrari”, u kojem glavne uloge tumače Adam Driver i Penélope Cruz, nije loš film, nije niti nekakav povratak u formu legendarnog filmaša. Iz tog razloga, film nije ubrao niti jednu nominaciju za Oscara, a na kino blagajna je jako podbacio.

Tema je zanimljiva, prati se jedan kratak period iz života talijanskog profesionalnog vozača utrka, kasnije poduzetnika te osnivača Scuderia Ferrari Grand Prix momčadi, odnosno, čovjeka koji je osnovao Ferrari, možda i najpoznatiju marku vozila na svijetu. Film ima spor tempo, nije na razini spomenutog “Ford v Ferrari” gdje nakon kratkih razgovora, dobijemo scene napetih utrka ili barem testiranja autiju. Sama ključna utrka se dogodi na kraju filma. Inače, riječ je utrci po otvorenoj cesti pod nazivom Mille Miglia ( tisuću milja, doslovni prijevod ), koja se vozila 24 puta između 1927. i 1957. godine.

Upravo te 1957. godine se odvija radnja filma. Ta godina je odabrana zbog nevjerovatne nesreće koja je oduzela jedanaest života, što odraslih ljudi, što  djece, a u kojoj je glavni akter bio vozač upravo Ferrari tima. Nakon toga je odlučeno da se utrka više neće voziti, što bi bilo dobro da je bilo prikazano u filmu, no do tih podataka morate doći preko interneta. Velika greška je i sam odabir glumaca, Driver, koji je amerikanac, te Cruz, koja je španjolka, glume talijane, a naglasci u najmanju ruku znaju biti smiješni.

Bilo bi lijepo da se film fokusirao više na sve oko Ferrarija, autiju, ne osobe. Ako se radi film o osobi, onda ne stavljaš ovoliko scena gdje se prate posljedice nečije afere, jer to nema smisla. Tempo filma u tom slučaju nikada ne može ubrzati niti doći do nekog velikog klimaksa.

Ništa tu tehnčki nije krivo urađeno, ali više truda oko karakterizacije likova i same priče je trebalo postojati, ipak je to film velikog filmaša o velikoj i važnoj osobi velikog i važnoga brenda. Šteta.