Vrijeme je da se zaštitite od bakterija. Malo tko da se nije susreo sa streptokokom. Grda bakterija. Uporna da preživi. Otporna.

Streptococcus pyogenes izaziva naglo povećanje tjelesne temperature kao prve linije obrane i bol pri gutanju. Tada je najbolje  odmah zatražiti lječničku pomoć, jer za razliku od virusnih upala, ova se može poprilično zakomplicirati u kratkom roku do te mjere da se i moždana ovojnica upali, pojavi se reumatska groznica, upala bubrega, ili se aktiviraju prikrivene autoimune bolesti.
Brisom grla, i pregledom pod mikroskopom liječnik će izolirati Streptokoke koje su kuglaste, jajolike gram-pozitivne bakterije, međusobno povezane u parove ili lance različitih duljina.

Kliconoše su najcesce djeca, a simptomatski se javljaju :

– temperatura iznad 38,5
– bol pri gutanju
– upala grla bez kašlja i kihanja
– krajnici su povećani i upaljeni
– opća slabost, malaksalost
– bol u vratnom dijelu i ramenima, ponekad i u zglobovima  

Nakon postavljanja dijagnoze, nema velikog izbora u odabiru terapije. Penicilini su neizbježni, i nužni kako se koke nebi namnožile u tolikoj mjeri da zavladaju organizmom i izazovu daljne komplikacije. Sumnjate li na streptokok, promptno reagirajte i pokušajte zaštititi ukućane od daljne zaraze koliko je to moguće.

Fitoterapija nudi dodatnu terapiju kao pripomoć u obliku oleo kapsula, eteričnih ulja i tinktura, ali molim vas nemojte sami piti eterična ulja, niti tražiti sami po internetu savjete i recepte.
Postoje sigurni i izbalansirani proizvodi, pa se posavjetujte sa liječnikom ili svojim fitoterapeutom.
Eterična ulja imaju veliku prednost nad klasičnim antibioticima zbog svojih mehanizama djelovanja. Kod streptokoka sinergijski se dogada to da neka ulja spriječavaju reprodukciju bakterije, neka raskidaju lanac u kojima se koke drže, a neka jednostavno nagrizaju ovojnicu bakterije i na taj način je nepovratno uništavaju.
Svakako su tu i dodaci prehrani koji potpomažu imunitet da se i sam žečće odupre poput beta glukana, raznih antioksidasa, i pripravaka na bazi meda.
Koke se poput korona vrlo lako šire.

Pazite na sebe i ljude oko vas.

Proizvode koji Vam mogu pomoći potražite na: