Turistička zajednica općine Perušić, Perušić

Savršenstvo raznolikosti!

0 / 5
Dodaj na listu omiljenih

Općina Perušić nalazi se u srcu Like, okružena prirodnim i kulturnim bogatstvom Ličko-senjske županije. Perušić je idealan za opuštajući i rekreativni odmor jer se u na udaljenosti do 50 km od Perušića nalaze neke od najatraktivnijih lokacija u Hrvatskoj kao što su: nacionalni parkovi Sjeverni Velebit, Paklenica i Plitvička jezera, Gacka dolina, Jadransko more.

Perušić je vrlo dobro prometno povezan, kroz njega prolazi autocesta A1 Zagreb-Split, te državna cesta D50.

Prirodnim i kulturnim bogatstvima na području općine Perušić nema kraja; stari grad Perušić, crkva sv. Križa, etno zbirka, Kosinjski most, pisani kamen, kosinjska tiskara, pećinski park Grabovača, kosinjska dolina, rijeka Lika-druga najduža ponornica u Europi, jezero Kruščica i izvorno ruralno naselje Kaluđerovac

Kosinjska mikroregija je po mnogočemu zanimljiv i jedinstven prostor koji osvaja svojom istinskom ljepotom, neokrznuta industrijalizacijom i velikim prometnicama. Dolina je potpuno nezagađena i čista i blista u svom prirodnom sjaju. U Kosinjskoj dolini nalaze se čudesno lijepe špilje, jame i vrtače, brojni bunari, lokve, vrela i izvori, a u ovom uistinu očuvanom i zanimljivom prirodnom okolišu obitava veliki broj biljnih i životinjskih vrsta, spomenimo tek trsove autohtone loze, lan, drijen, pijor, vidra, čovječja ribica i mnoge druge.

Pećinski park Grabovača jedini takav park u Hrvatskoj na čijem se području nalazi šest špilja i jedna jama. Park radi tijekom cijele godine, tijekom proljeća, ljeta i jeseni od 9-20 sati, a tijekom zimskih mjeseci uz prethodnu najavu u upravu parka. Park se nalazi skoro u samom srcu mjesta Perušić – udaljen je tek 2,5 km od centra mjesta i stavljen je pod preventivnu zaštitu u kategoriji značajni krajobraz.

U suradnji s putničkim agencijama, a i direktnim dogovorima sa školama, tvrtkama i organiziranim grupama, ugošćujemo ekskurzije, školske izlete, team building programe.
Osim edukacijsko-izletničkih posjeta špiljama, u ponudi su Vam brojne sportsko-rekreacijske aktivnosti. Tenis, nogomet, lov i ribolov.
Od proljeća 2012.g. u Općini Perušić bit će ponuđena nova vrsta rekreacije ( biciklizam ), a mreža biciklističkih staza će se protezati na cca. 300 km te će prolaziti kroz najinteresantnije dijelove Općine – kroz Pećinski park Grabovaču, duž rijeke Like, jezera Kruščica, kroz živopisni Kosinj i ostale dijelove općine.

Gastronomija Like odražava životne navike života na planinama, među šumama i pašnjacima, odlikuje se prirpremom jela na tradicionalan način (kuhanje i pečenje na otvorenoj vatri) svakodnevna jela uglavnom sadrže kontinentalne sastojke; pura, kukuruz, krumpiri, kiseli kupus, grah, kozje i kravlje mlijeko te izvrsni sirevi, meso( janjetina, ovčetina, svinjetina te divljač). Ovo je područje također bogato gljivama i samoniklim biljem, a poznato je i po izvrsnim jakim rakijama, rakijama od šumskog voća ili onima miješanima s medom.

Dan tradicijske kulture naziv je manifestacije koja se održava u studenom, gdje se promovira kulturno blago i običaji, a doprinosi pozicioniranju Perušića kao turističke destinacije koju svakako vrijedni posjetiti.

Smještaj u Perušiću naći ćete u privatnim obiteljskim apartmanima i pansionima, koji će Vam pružiti ugodan boravak i lički ugođaj idealan za potpuni odmor.

Stari grad Perušić je mjesto gdje se isprepliću slike bogate i burne prošlosti, krajolici netaknute i očuvane prirode, mjesto u kojemu se još uvijek živi toplo i dobrosusjedski i koje upravo zbog svoje veličine i malog broja stanovnika koji se gotovo svi međusobno poznaju još nije poprimilo obrise globalnog, otuđenog i užurbanog života.

 

Posjetite nas u srcu netaknute prirode, autohtonih gastronomskih delicija i nezaboravnih sportskih pustolovina-

Turistička zajednica Perušić

 

.

 

		
  • Osoba Nada Marjanović
  • Adresa Trg popa Marka Mesića 2, 53202 Perušić