PZ Vinarija Dingač, Potomje

0 / 5
Dodaj na listu omiljenih

Osnovana kao poljoprivredna zadruga davne 1902., Vinarija Dingač i danas je u vlasništvu zadrugara Pelješca.  U vlasništvu je 330 zadrugara iz tog kraja. Njegovala je i razvila dosadašnju proizvodnju vrhunskog i cijelom svijetu poznatog vina Dingač, a u svojoj paleti nudi još vrhunsko vino Postup i kvalitetno vino Pelješac i Plavac.

Tu sunce ima trostruku snagu – osim što čitav dan obasjava trsove, njegova svjetlost se odbija i od kamena i mora, dodatno oblikujući bogatstvo okusa vrhunskih, već spomenutih vina, Dingača i Postupa dobivenih od sorte plavac mali, duboke rubinske boje.

Uz ova dva vrhunska vina, PZ i vinarija Dingač proizvodi i kvalitetna vina Plavac i Pelješac. Ovo je jedina vinarija u svijetu koja je odala priznanje magarcu, stoljetnom pomagaču peljeških težaka čiji se vinogradi još uvijek obrađuju ručno.

Magarac je zaštitni znak na etiketi Dingača, najpoznatijeg i najpriznatijeg vina vinarije, koju ćete lako prepoznati navratite li u Potomje po pomno klesanim kamenim blokovima koji kreiraju ovo zdanje. Vina se čuvaju u hrastovim bačvama u podrumima ukopanim u brdo u kojima je temperatura nepromjenjiva.

Južne nepristupačne obronke pelješkog poluotoka još su u davnini krasili nasadi vinove loze, a kroničari bilježe da se vinom s tog područja gostio još i car Dioklecijan.
Okupan suncem Plavac Mali tamo rodi vrhunskim vinima Dingač i Postup, koja osvajaju dojmljivom snagom i ljepotom boje, bukea i okusa. Dingač je najpoznatiji lokalitet na Jadranu, na strmim obroncima pelješkog poluotoka, gdje autohtona sorta Plavac daje najbolje rezultate.

To su vinogradi trostruke insolacije, na koje sunčeve zrake padaju okomito skoro čitav dan, a svjetlost i toplina pojačani su odbljeskom morske površine i kamene okoline.

Vinarija “Dingač” Vam nudi vina izuzetne kvalitete i to:

  • Postup–vrhunsko arhivsko vino (berba 2008. vrhunsko vino)
  • Dingač–vrhunsko vino, Barrique i arhivsko vino ( berba 2009. vrhunsko vino)
  • Plavac–kvalitetno vino (berba 2012. vrhunsko vino)
  • Pelješac–kvalitetno vino (berba 2012. vrhunsko vino)

 

  • Osoba Marin Lelas
  • Adresa Potomje 3, 20244 Potomje