ZOV – Zagrebačke otpadne vode d.o.o., Zagreb

0 / 5
Dodaj na listu omiljenih

Društvo Zagrebačke otpadne vode d.o.o. (ZOV), utemeljeno u Zagrebu 1998. godine, a zaduženo je za projektiranje, financiranje, gradnju i pogon Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zagreba (CUPOVZ) i pripadajuće infrastrukture.
Registrirane djelatnosti ZOV-a čine:
• Pročišćavanje otpadnih voda
• Kupnja i prodaja robe
• Posredovanje u trgovini na domaćem i inozemnom tržištu
• Projektiranje, gradnja i nadzor
• Zastupanje inozemnih tvrtki
• Gospodarstvene i tehnološke usluge na području ekologije

Projekt CUPOVZ prva je koncesija za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj koja Gradu Zagrebu omogućuje prilagođavanje i poštivanje ekoloških standarda Europske unije u području zaštite okoliša i voda.

Temeljem Ugovora o koncesiji između Grada Zagreba i ZOV-a, ZOV je projektirao i 2007. završio gradnju CUPOVZ-a, a sada je preko sestrinskog društva Zagrebačke otpadne vode-upravljanje i pogon d.o.o. zadužen za upravljanje i rad uređaja te njegovo redovito održavanje.

ZOV se nalazi u vlasništvu konzorcija kojeg čine WTE Wassertechnik GmbH (WTE) iz Essena, Innogy Aqua GmbH iz Mülheima, te gradskog poduzeća Vodoprivrede Zagreb d.d. (VZ).

WTE, vodeći partner u ovom projektu, je tvrtka-kćer austrijske grupe EVN AG, najveće tvrtke koja djeluje u području vodoopskrbe i pročišćavanja otpadnih voda u Donjoj Austriji. Osnovna djelatnost WTE-a je projektiranje, gradnja i upravljanje postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda, postrojenjima za obradu pitke vode, postrojenjima za termičku obradu otpada i proizvodnju topline i energije, kako u Njemačkoj tako i u inozemstvu.

Innogy Aqua je jedna od tvrtki koncerna innogy SE, koji između ostalog djeluje i na područjima opskrbe električnom energijom, plinom, vodom, te uslugama zbrinjavanja otpada i pročišćavanja otpadnih voda.

VZ (Vodoprivreda Zagreb d.d.) kao hrvatsko osnivačko društvo djeluje u području održavanja prirodnih vodnih puteva i podzemnih voda u gradu Zagrebu, na obnovi i upravljanju vodnim gospodarstvom te zaštiti voda. VZ (Vodoprivreda Zagreb d.d.) je također odgovorna za zaštitu i nadzor rijeke Save.

Vrata našeg Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, otvorena su za sve posjetitelje od ponedjeljka do četvrtka 08:00 -16:45, te petka 08:00 – 13:00 sati.

Veliku zainteresiranost tijekom ovih godina pokazali su učenici osnovnih i srednjih škola, te dakako i studenti čiji je budući poziv  ekologija, kemijsko inženjerstvo, agronomija, rudarstvo i predmeti vezani uz otpadne vode.

Poželite li i Vi saznati nešto više o samom uređaju, te na koji način funkcionira, omogućit će Vam se stručno vodstvo prilikom dolaska na naš uređaj.
Naša su vrata uvijek širom otvorena– Zagrebačke otpadne vode d.o.o., Zagreb

  • Osoba Melita Pepelko
  • Adresa Čulinečka cesta 287, 10040 Zagreb