Veliki sportski događaji obično dovode do porasta gospodarske aktivnosti, pogotovo ako su povezani s najvažnijom sporednom stvari na svijetu – nogometom. Investicije u infrastrukturu poput stadiona, transporta i smještaja potiču različite sektore, uključujući građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo, te imaju pozitivan kratkoročni učinak na gospodarstvo organizatora. Primjerice, EURO 2016 u Francuskoj izravno je pridonio BDP-u s nevjerojatnih 1,22 milijarde eura. 

Prije par dana započeo je EURO 2024 u Njemačkoj, a analitičari poznate platforme za trgovanje, Freedom24, probali su dokučiti koliko bi Njemačka mogla profitirati od natjecanja ovog obujma.

Gospodarska aktivnost dovest će do povećanih poreznih prihoda povezanih s turizmom. Državno financirano širenje javnih usluga i razvoj infrastrukture također mogu imati dugoročne koristi, ali to nisu jedini sektori koji će procvjetati.

Prihodi od turizma, ugostiteljstva i osobne potrošnje

Priljev navijača, timova i medijskih predstavnika tijekom turnira povećava prihode od turizma i hotelskog poslovanja, što osnažuje poslovanje u restoranima, hotelima, barovima i suvenirnicama. Primjerice, tijekom prvenstva u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine, broj turista u Poljskoj povećao se za 15% u odnosu na prethodnu godinu.

Europsko prvenstvo često dovodi do povećanja potrošnje na suvenire, ulaznice, hranu i piće. EURO 2020, koji se održao u različitim europskim gradovima, svjedočio je visokoj potražnji za ulaznicama i suvenirima, što je dovelo do povećanja maloprodaje i rasta lokalnih ekonomija.

Priljev stranih i domaćih turista povećava potražnju za hotelima, restoranima i srodnim uslugama, što će dobro utjecati na lokalne ugostitelje. Povećana popunjenost i potrošnja u restoranima, barovima i atrakcijama rezultirat će povećanjem prihoda, a velikani poput Marriott International i Hilton Worldwide Holdings također neće proći loše. Privremene mogućnosti zapošljavanja u hotelima, ugostiteljstvu i na događanjima rast će kako bi zadovoljile povećanu potražnju. Dominantni igrači u ekonomiji slobodnog najma, Airbnb, Expedia Group i Booking, mogli bi imati koristi od povećane turističke aktivnosti i potražnje za smještajem tijekom prvenstva te Olimpijskih igara. 

Održavanje prvenstva, pogotovo nogometnog, pruža neviđenu globalnu izloženost, daje priliku za prikazati lokalnu kulturu, atrakcije i mogućnosti milijunima gledatelja širom svijeta. Ova izloženost može dovesti do dugoročnih koristi i privlačenja budućih turista, investitora te potencijalnih poslovnih prilika.

Zapošljavanje i razvoj infrastrukture

Domaćinstvo stvara mogućnost zapošljavanja u različitim sektorima poput upravljanja događajima, sigurnosti i transportu. Također, veliki sportski događaji često potiču projekte razvoja infrastrukture koji mogu imati dugoročne gospodarske koristi. Poboljšanje prometne mreže, modernizacija stadiona i javnih prostora mogu privući dodatne investicije i povećati ekonomsku konkurentnost zemlje domaćina.

Izgradnja sportskih objekata, hotela i javne infrastrukture prije natjecanja potiče građevinski sektor, dok kratkoročni najam i povećana potražnja za nekretninama u gradovima domaćinima mogu potaknuti aktivnosti na tržištu nekretnina.

Tvrtke koje pružaju usluge upravljanja događajima, sigurnosti i logistike vidjet će porast potražnje. Povećano korištenje mobilnih i internetskih usluga od strane posjetitelja povećat će prihode telekomunikacijskih operatera. Javni prijevoz, uključujući vlakove, autobuse i taksije, doživjet će porast korištenja, što će dovesti do kratkoročnog povećanja prihoda.

Izloženost brendova

Vidljivost i izloženost je nezanemariv faktor za svaki brend koji želi zadržati ili povećati prodaju, a aktivnosti tijekom praćenih sportskih natjecanja su ključne za psihološki aspekt u privlačenju kupaca.

Trgovine, posebno one koje prodaju sportsku opremu, lokalne rukotvorine i suvenire, vidjet će povećanje prodaje. Trgovci mogu iskoristiti događaj ciljanjem marketinških kampanja i promocija specifičnih za događaj. Kao vodeći sponzori i dobavljači sportske opreme, Nike i Adidas bi mogli postići povećanu prodaju i podići svijest o brendu. Još jedan brend koji će vjerojatno profitirati od prodaje opreme je Puma.

Izravni prihodi od prodaje ulaznica za utakmice i povezane događaje, te povećanje sponzorskih ugovora i prihoda od oglašavanja zbog velike vidljivosti događaja donijet će financijske plodove tvrtkama poput The Walt Disney Company, Comcast Corporation, Alphabet. Njihova snaga leži u mogućnosti otkupljivanja prijenosa te velikoj reklamnoj mašineriji.

Financijski učinak UEFA Europskog prvenstva

Gledajući povijesne rezultate, prihodi od UEFA Europskog prvenstva pokazuju konstantni rast i komercijalni uspjeh:

  • 1992. godine, kad je Švedska bila domaćin, dodatni prihod od prvenstva iznosio je 40,9 milijuna eura.
  • 1996. godine, Engleska je bila u ulozi domaćina, a prihodi su porasli na 147,3 milijuna eura.
  • Trend rasta nastavio se 2000. godine, na 229,9 milijuna eura za Belgiju i Nizozemsku.
  • Brojke u Portugalu probile su sve granice 2004. godine, dosegnuvši 855,2 milijuna eura prihoda.
  • Prihodi od 1,350 milijardi eura podigli su ljestvicu, a Švicarska i Austrija nisu samo dijelile domaćinstvo te 2008. godine.
  • U Poljskoj i Ukrajini 2012., prihod je prvi put stagnirao, ali ostao stabilan na 1,390 milijardi eura.
  • EURO u Francuskoj 2016. ponovno je napravio iskorak, s prihodom od 1,916 milijardi eura.
  • Unatoč izazovima višedržavnog formata i pandemije, prihod Europskog prvenstva 2021. godine dosegao je impresivnih 1,882 milijardi eura.

Gospodarski učinak na Njemačku

Očekuje se da će najveće gospodarstvo Europe ove godine rasti za oko 0,3%, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od 2 milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerojatno najviše doprinijeti. 

Velika nogometna natjecanja u prošlosti su pokazala da se tijekom turnira pije više piva nego inače. Na primjer, tijekom Svjetskog prvenstva 2006. godine, koje je također održano u Njemačkoj, prodaja piva porasla je za oko 5% prije i tijekom turnira, što će osjetno podići rezultate industriji pića. No, navedeni porasti u potrošnji u konačnici podrazumijevaju uštedu na drugim mjestima. 

Očekuje se kako će EURO 2024 donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi Njemačkoj, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga. Euro može imati pozitivan psihološki i neizravan učinak na njemačko gospodarstvo. Hoteli i ugostiteljska industrija će profitirati od dodatne potražnje, no to možda neće imati veliki utjecaj na gospodarstvo. Neto ekonomski učinak će uvelike ovisiti o učinkovitosti planiranja i sposobnosti različitih sektora da povećaju operacije kako bi zadovoljili povećanu potražnju, kao i o općem zdravlju globalnog gospodarstva.

Ipak, psihološke koristi od domaćinstva velikog sportskog događaja ne treba podcijeniti. Takvi događaji mogu poboljšati nacionalni osjećaj i unaprijediti imidž zemlje domaćina. Uspješno Europsko prvenstvo, kako u sportskom smislu, tako i u organizacijskom, može povećati atraktivnost destinacije.

Euro 2024 predstavlja prilike za ulaganje u sektore poput ugostiteljstva, medija i maloprodaje. Strategijskim raspoređivanjem ulaganja u tvrtke koje mogu profitirati od povećane potrošnje potrošača, medijskih prihoda i razvoja infrastrukture, investitori mogu potencijalno iskoristiti gospodarski učinak ovog događaja. Međutim, potrebna je pažljivo upravljanje rizicima i dugoročna perspektiva kako bi se maksimizirali povrati i prevladala nesigurnost tržišta.